Skip to main content

År 2016 tog Melissa studenten med högsta betyg från Naturvetenskapliga programmet på Arena Academy. “Det var en stor utmaning men på INIT fick jag den hjälp jag behövde för att nå mina drömmars mål, att bli specialistläkare och forskare”. Melissa studerar nu första terminen på Karolinska Institutets läkarprogram och känner varje dag att hon valt rätt.

Melissa har persiska rötter men föddes i England och hennes livsresa har hittills tagit henne via USA till Sverige. När det var dags att välja gymnasium sökte hon en skola med god stämning och med elevperspektiv i studierna. Efter ett felval kom hon till International College of Sweden, ett halvår senare än klasskamraterna och hon är tacksam för den hjälp och stöd hon fick av skolan.
– Jag kom ju in senare i kurserna men lärarna såg mina utmaningar som sina och hjälpte mig gärna.

En målinriktad tjej
Det faktum att Melissa började senare gjorde att hon måste arbeta ikapp och samtidigt hänga med i det som hände i kurserna. Det innebar att hitta fokus och ha ett disciplinerat arbetssätt. Hennes målinriktade personlighet visade sig tydligt i sättet att bemöta svårigheter och hon hade ett mål.
– Jag har alltid vetat att jag vill bli läkare och för det behövs höga betyg i alla ämnen. Den största utmaningen var idrotten där man behöver vara både mentalt och fysiskt stark. Inför sluttestet i idrott skulle jag till exempel kunna springa tre kilometer under en viss tid och jag tränade varje dag på löpbandet hemma i vardagsrummet. Det krävde mycket av mig när det gällde vilja och jag klarade det!

Lunchkortet och studier utomlands
Det Melissa minns speciellt från tiden på International College of Sweden är luncherna och möjligheten att studera utomlands.
– Det var skönt att ha ett lunchkort som var kopplat till många restauranger på stan. Man fick möjlighet att komma bort från skolområdet en stund på dagen och så var det god mat.

När hon i tvåan åkte med skolan till London på språkresa kände hon sig lite orolig för att hon inte skulle utvecklas språkligt men tycker att det var en utbildning som tog hennes språkutveckling vidare.
– Jag har egentligen engelska som mitt förstaspråk men lärarna som jag träffade på språkresan i London gav mig utmaningar som utvecklade mitt språk. De var jättebra på att se alla elevers olika språkliga nivåer och lade undervisningen på rätt nivå, det tycker jag var jättebra.

I framtiden ser Melissa möjligheter att arbeta som läkare både utomlands och i Sverige och hon har genom studierna fått ett nyväckt intresse. Hon vill forska i medicin. Men hon står också för nya spännande utmaningar.
– Jag blir så inspirerad varje lektion, allt är så intressant. Den nya utmaningen blir att hitta rätt specialinriktning, både som läkare och forskare. Men det är bara roligt.

dataring

BIO TEXT HÄR