Skip to main content

Naturvetenskapliga programmet med sikte på teknik

När Alec Pramanik skulle välja gymnasieprogram ville han se till att få ordentlig bredd i sin utbildning, därför föll valet på det naturvetenskapliga programmet. Hans mål är att plugga en teknisk utbildning utomlands och då passade Arena Academy´s profiler
engelska och IT bra.

Jag tänkte att Arena Academy är en mindre skola som erbjuder både engelsk- och IT-profil. Det var just det med språket som intresserade mig eftersom jag vill studera utomlands, men IT-profilen är också viktig då jag vill gå en teknisk utbildning efter gymnasiet.

 

Viktigt att vara förutseende och planera

Alec har under vårterminen i trean börjat söka till universitetsutbildningar och han är medveten om vikten av bra betyg. Han har en plan nummer två som är att gå någon utbildning vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm. Han tycker att Arena Academys naturvetenskapliga program har gett honom de grundkunskaper som krävs för att ta sig vidare mot högre utbildning men han har också sett till att förkovra sig under sin fritid.

– Betygen är viktiga, speciellt om man vill komma in på ett universitet i Sverige. Om man vill komma in på universitet utomlands måste man arbeta en hel del utanför skolan, till exempel gå sommarforskarskolan och göra en del prov som exempelvis Schoolastic Aptitude Test, för att se hur begåvad man är. Vill man komma in på toppskolor utomlands måste man vara riktigt bra på de proven.

Alec har stort intresse för forskning

Under sommaren mellan tvåan och trean gick Alec Karolinska Institutets sommarforskarskola där han diplomerades för sitt individuella projekt med biokemisk inriktning. Hans intresse för forskning visar sig även i gymnasiearbetet där han undersöker hur mycket av det artificiella ljuset som kan återvinnas genom att använda olika typer av solceller. Han ska genom laborationer ta reda på om det går att göra detta effektivt nog för att användas inomhus. Han vill tipsa kommande elever om att ta till vara tiden på International IT College of
Sweden.

– Söker man sig till den här skolan är det viktigt att man tar del av allt den har atterbjuda, speciellt Cambridge-proven.

Alec trivs bra i skolan där han tycker det finns många trevliga och motiverade elever och kompisar. Ett varmt minne som han tar med sig när han ska vidare ut i världen, är den vinteraktivitetsdag som skolan gör med skidåkning i Romme.

Jag är inte så bra på att åka skidor så jag har fått lära mig lite varje gång och det är
verkligen en kul dag tillsammans med vännerna.

dataring

BIO TEXT HÄR