Skip to main content

Ikväll var Arena Academy med på tv-inspelningen av årets upplaga av Talang. För årskurs 1 i estet- och samhällsprogrammet var det en del i kursen medieproduktion och årskurs 3 som läser kursen film- och tv produktion fick tillfälle att se hur det kan gå till på riktigt.

Talang är ett av världens största tv-format när det gäller tävlingsprogram i tv där vinnaren går hem med en halv miljon kronor. Alla är välkomna att vara med. TV4 skriver på sin hemsida att Det spelar ingen roll hur gammal du är, hur många ni är eller vad ni eller du har bestämt er för att göra. I Talang får vem som helst göra vad som helst på vilket sätt som helst – det är bara fantasin som sätter gränser!”

När man agerar publik vid en tv-inspelning är du hårt styrd av studiomannen som säger till dig att klappa händer, stå upp, sitta rakt och le. I den här studion hängde en av kamerorna i en “Dolly” som är en kran med rörlig arm. Den sveper över huvudet på dig där du sitter och det känns viktigt att hålla styr på hår och händer för att se så bra ut om möjligt ifall du senare kommer att visas i rutan. Den andra kameran flyttades på rörligt stativ mellan green room, där programledarna intervjuade talangerna före och efter uppträdandet, och scenen och scenen.

Det var högt tryck i studion när tjejer och killar i åldrarna 10 till 75 sjöng och dansade. Juryn hade tuffa beslut att göra huruvida de medverkande skulle få gå vidare till semifinal eller inte. Det var lite spännande att se hur scenografin ändrades för varje nummer och hur juryns beslut integrerades med den då de snabbt kunde lägga in sitt veto med en red buzzer som gav röda kryss på scenen. Vi fick även uppleva att samma buzzer kunde bli till guld och ge deltagaren finalplats direkt. The golden buzzer ljöd, guldkonfetti snöade från taket och publiken jublade tillsammans med juryn då Paula till sitt piano sjöng den egna tolkningen av “Billie Jean”. Genom sin fantastiska sångprestation gick direkt till final och kanske är vi bland de första att uppleva den kommande stjärnan?

Det var säkert också en upplevelse för några av våra elever då de fick tillfälle att hjälpa till på scen i ett så kallat minnesnummer. Kanske kan detta locka dem att söka till programmet med sina talanger?

Nu ser vi alla fram mot att Talang 2018 ska klippas klart så vi kan se resultatet (och oss själva) på tv. Bilderna från kvällen är snap shots, tagna  lite i smyg för att inte störa produktionen men kanske kan de ge dig en någorlunda känsla av hur det var att vara publik.

dataring

BIO TEXT HÄR