Skip to main content

Traditionsenlig skiddag i Romme

Klockan är 06.10 och ett hundratal elever står tillsammans med några lärare utanför skolan i spänd förväntan inför dagen. Det är dags för den årliga vintersportdagen som Arena Academy anordnar för eleverna. Vissa elever åker enligt tradition till Romme för alpin skidåkning, medan andra stannar i Stockholm och gör någon annan aktivitet.

Gänget som samlats den här morgonen är på väg till Romme och stämningen är god trots den tidiga timmen. I små gäng står eleverna snällt väntande på att få komma in i bussen för att få lite extra vila de knappt tre timmarna som resan tar. Det är lite trots allt lite spännande att åka till skolan tidigare än vanligt.

– Det tar 45 minuter för mig att åka kommunalt hit men pappa skjutsade mig idag, berättar en flicka glatt.

– Jag steg upp halv fem och är jättesömnig men det här ska bli så kul, säger en annan.

När vi kommit iväg uppmanar chauffören alla att sitta lugnt och använda bältet, sedan släcks belysningen och tystnaden sänker sig i bussen. Någon somnar, några äter en medhavd frukost, ytterligare ett par andra viskar förväntansfullt om Calles Kurvor och den Fun Park de hört talas om.

Perfekt dag för skidåkning

Framme i Romme tar det en stund att få ut hyrskidor och på med pjäxor, men väl uppe i backen ligger snön vackert vit på träd och i pist. Det snöar lätt, solen tittar fram bakom molnen och det är endast ett par minusgrader. En perfekt dag för skidåkning! 

Backarna är böljande och det är ganska lugn åkning för en van alpinist. Några av oss är dock här för första gången och det är en riktig utmaning att få skidorna att svänga åt det håll man vill.

– Senaste åket ramlade jag bara två gånger, jag blir bättre och bättre. Det här är nog bland det roligaste jag gjort i sportväg, säger en kille samtidigt som han letar sig framåt i liftkön för att efter att ha åkt ett par vändor i barnbacken, ta sittliften till högsta toppen för att testa den röda pisten.

dataring

BIO TEXT HÄR