Skip to main content

Vi är mycket stolta över att Saamer, som går i natur trean, ingick i det svenska landslaget i Biologi Olympiaden 2023. Vi har fått tillstånd att publicera hans reflektion över sin resa till Al Ain i Förenade Arabemiraten under sommaren.

 

”Den Internationella Biologi Olympiaden var en oförglömlig upplevelse för mig. Jag fick möjligheten att träffa på elever från hela världen som var passionerade i biologi.

När Ivan först berättade för mig att jag gjort så bra ifrån mig i uttagningsproven, att jag blev en av de fyra som skulle få representera Sverige i den Internationella Biologi Olympiaden 2023 i Förenade Arabemiren var jag ganska överraskad. När jag satt där och gjorde uttagningsprovet i Aulan, var mitt mål bara att svara rätt på så många frågor som möjligt. Det är ju väl så man gör på prov? Sedan får man ett bra betyg och går därifrån. Men det här var något helt annat.

Några veckor efter det, i början av sommarlovet, gick jag och de tre andra eleverna till Hvitfeldska gymnasium, för att förbereda oss i två dagar i ett träningsläger inför Biologi Olympiaden. Vi lärde oss det viktigaste som vi behövde inför IBO, med fokus på det praktiska. Bland annat gjorde vi kromatografi på växtpigment från salladen som vi åt en stund tidigare till lunch (det var mitt favoritexperiment under hela träningslägret ). Besöket i Förenade Arabemiren var ungefär tio dagar – bara tre av dessa var till för tävlingen. Den praktiska delen av tävlingen utfördes på en dag och den teoretiska delen på två. De fyra praktiska prov liknade de labben vi gör i skolan (bara att läsa och utföra, något som jag fattade rätt sent på varje prov, tyvärr ), och de två teoretiska liknade vanliga prov i skolan (det var nästan bara flervalsfrågor ). Resten av dagarna reste vi deltagare i bussar till olika delar av landet, för att lära känna varandra som personer och lära oss om den Förenade Arabemirens kultur.

Jag kommer nog att få stor nytta av att ha deltagit i den Internationella Biologi Olympiaden i framtiden. Det ser ju ganska fint ut på Cv: n. Men tävlingen visade mig också hur mycket jag hade kvar att lära inom biologi, vilket ökade mitt intresse för ämnet. Samtalen med de andra deltagarna verkade vara lika viktiga och meningsfulla som själva olympiaden, eftersom man lärde sig från varandra om hur man skulle hantera olika situationer i livet. Som exempel pratade jag med de danska deltagarna om hur de gjorde sitt gymnasiearbete, och hur jag skulle kunna planera och göra mitt eget.

Olympiaderna är också en bra möjlighet att använda sina kunskaper i tävlingsmiljö, och även en möjlighet att se vad man själv är kapabel till. Om jag inte hade svarat ja till att göra uttagningsprovet, skulle jag aldrig ha vetat att jag kunde göra det. Biologi var inte mitt favoritämne. Inte för att jag inte tyckte om biologi, men jag gillade matematik och fysik mer. Därför trodde jag att biologi var bland mina svagaste ämnen. När jag diskuterade det här med mina föräldrar, sa de att man oftast är bra på saker som man inte tror att man är bra på. Det är därför ganska naturligt att undra: hur många finns det i världen som inte testar något, för att de tror att de inte är bra på det? Hur skulle historien ha sett ut om folk inte underskattade sig själva?

Det var en ära att vara med i den Internationella Biologi Olympiaden 2023 i Förenade Arabemiren. Ser fram emot att göra uttagningsprovet för Internationella Biologi Olympiaden 2024 i Kazakstan.”

 

Läs artikeln om Saamers tankar inför resan här.